Client: Gemeente Alkmaar

Case study Stadskantoor Alkmaar

Het renoveren van een bestaand kantoorgebouw is hét perfecte moment om Smart Building technologie te introduceren. Op deze manier wordt het kantoor gezonder, aangenamer om in te werken, en algeheel beter geschikt voor de flexibele bedrijfsvoering van de 21e eeuw – naast dat het energiezuiniger is. Het Alkmaarse Stadskantoor is volledig verbouwd, waarbij bGrid is gekozen als Smart Building oplossing. De bGrid nodes verzamelen de data en geven inzicht in hoe de medewerkers het gebouw daadwerkelijk gebruiken.

De uitdaging - Hoe maak je de omslag naar een meer taak-, team- en projectgericht beleid? 

De gemeente Alkmaar is ambitieus; het heeft zichzelf het doel gesteld om de meest innovatieve gemeente van Nederland te worden. Denk hierbij aan volledig digitaal werken, alle technologie in de cloud, en nauwer samenwerken met andere afdelingen, organisaties en andere gemeenten. 

Verder heeft het Stadskantoor Alkmaar de manier van werken veranderd. Met cloud computing en het gebruik van mobiele apparaten kunnen medewerkers op afstand en flexibeler werken. Hun prestaties worden niet langer geëvalueerd op basis van het aantal uren dat ze op kantoor doorbrengen, maar op basis van taak, team en project. 

Het implementeren van nieuwe technologie en het veranderen van een cultuur is nooit eenvoudig, maar daarnaast had Alkmaar ook een krap budget en tijdlijn om zich aan te houden.  

Om te voldoen aan de doelstelling van een modern, flexibel kantoor, werd het gebouw volledig gestript om 4.500 vierkante meter aan open werkruimte te creëren. Een café in het midden van het gebouw biedt een fijne ontmoetingsplek vol met natuurlijk licht. Dit moedigt het delen van ideeën en samenwerking aan, en geeft werknemers een aangename omgeving om te ontspannen en elkaar te spreken. bGrid werd geïmplementeerd om het gebouw naar een hoger niveau te tillen en de gebruikers te helpen nog beter gebruik te maken van de bestaande vierkante meters.  

De oplossing - Het verzamelen van gegevens om de werkomgeving van de medewerkers voortdurend te verbeteren 

Het projectteam van Alkmaar werkte samen met bGrid om een slimme infrastructuur te implementeren, waarmee klimaat en licht worden bestuurd, men beter zicht heeft op de bezetting, en de algehele optimalisatie van het gebouw.  Een applicatie maakt het gemakkelijk om collega's of beschikbare vergaderruimtes in het gebouw te vinden. Het stelt het facilitaire team ook in staat om het gebruik van de ruimte evenals het klimaatsysteem te beheersen. “Het project was een succes omdat bGrid een open systeem is, en we nauw met hen konden samenwerken.” zegt Patrick Langendijk, projectmanager van de gemeente Alkmaar. “Ze konden ons altijd met eventuele problemen helpen en zo losten we het samen op.” De technologie van bGrid in samenwerking met het data scince team van de Gemeente Alkmaar, is in staat om temperatuur, vochtigheid en bezettingsniveaus in het hele gebouw te monitoren. In de toekomst zullen deze gegevens het gebouw energiezuiniger maken en dus kosten besparen. 

'We hebben nu een prachtige omgeving waar onze medewerkers graag in werken.  En het komende jaar gaan we data verzamelen en inzicht krijgen in hoe we het gebouw gebruiken. Dit zal ons helpen om de werkomgeving van medewerkers op het gebied van gezondheid en efficiëntie continu te verbeteren', besluit Patrick. 

“Wij besloten samen te werken met bGrid, omdat hun Smart Building technologie zeer makkelijk geïntegreerd kon worden met onze huidige systemen. Onze medewerkers beginnen al de voordelen van het flexibel werken te ondervinden, en de technologie van bGrid helpt ze om zich aan te passen.”
Patrick Langendijk, Project Manager, Gemeente Alkmaar
Ready to take the next step
give us a call

+31 20 8881 214